SPORTREFLEXOLOGIE

SPORTREFLEXOLOGIE: ACHTERGROND & INFORMATIE

DWIGHT BYERS: PIONIER OP VLAK VAN SPORTREFLEXOLOGIE

 

Dwight Byers richtte in 1970 The International Institute of Reflexology op om alle bevindingen van voetreflexologie wereldwijd te kunnen bundelen. Therapeuten wisselden ervaringen uit en gerichte opleidingen of bijscholingen worden uitgewerkt. De theorieën en technieken van reflexologie worden hier steeds verder verfijnd. Eén van de belangrijkste disciplines binnen dit aanbod van behandeling is sportreflexologie, iets waarin Dwight Byers zich verdiepte.

Hij schreef in 1983 het boek Better Health with Foot Reflexology, tot op vandaag het basishandboek voor alle opleidingen wereldwijd. Op dit boek werd eveneens de basis van wat we vandaag als sportreflexologie omschrijven.

TAL VAN VOORDELEN... OOK VOOR DE RECREATIEVE SPORTIEVELING

 

Topsporters zijn vertrouwd met massages en niet uitzonderlijk bevat hun team een reflexoloog. De combinatie van gewone massages en reflexologie leveren een aantal effectieve behandelmethodes op die, gecombineert met oefeningen, bijdragen aan herstel of preventie van sportletsels.


Zo werden reeds zeer goede resultaten geboekt bij rugblessures, blessures aan de achillespees, hielspoor, kuitproblemen, knieblessures, nek- en schouderproblemen. 


Ook voor recreatieve sporters biedt het integreren van reflexologie tal van voordelen voor fitheid en recuperatie na inspanningen: 


  • Reflexologie zorgt voor een snellere afbraak en afvoer van melkzuur (tot wel 4 keer zo snel) dan bij gewone massage. Dit maakt dat herstel of recuperatie na training of een andere inspaningen (zoals wedstrijden) efficiënter verloopt.
  • Het zorgt voor een betere doorbloeding in spieren en gewrichten, alsook in de organen en andere weefsels in het lichaam.
  • Dit zorgt op zich dan weer voor een beter aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen: het lichaam is in staat zichzelf beter te herstellen, met gunstig efect op blessures, maar ook preventief tegen stijfheid en krampen.


Voetreflexzonetherapie behandelt niet alleen lokaal de pijnzone, maar eveneens achterliggende oorzaken. Een voorbeeld: disbalans in de lever (niet snel genoeg afbreken van afvalstoffen) kan zorgen voor spanning op pezen, waardoor een blessure kan ontstaan.
Dergelijke disbalans van de lever (of een ander orgaan) kan ontstaan door stress, verkeerde voeding, enz.  Daarom kijkt een therapeut naar het totale plaatje om herhaling van blessures te vermijden.


Een goed en gezond functionerend lichaam komt in balans. Daar hoort ook voldoende (nacht) rust bij voor het herstel en opbouw van spiermassa. Onderzoek heeft aangetoond dat reflexologie een positief effect heeft op de slaapkwaliteit. Hetdraagt bij aan een diepe ontspanning en betere slaap, wat ervoor zorgt dat men beter uitgerust en energieker wakker wordt...